Vergelijk de taxatietarieven
"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar
Vorige week hielpen wij 1.228 mensen!
90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Huis laten taxeren

Wilt u uw huis laten taxeren? Voor de aankoop van een woning hebt u een taxatie nodig voor een hypotheekaanvraag. Voor de verkoop van een woning kunt u de vraagprijs vaststellen aan de hand van de woningtaxatie. Een taxateur doet een accurate waardebepaling van uw woning.

Wanneer huis laten taxeren?

Een woning laten taxeren doet u als u een huis verkoopt of als u een hypotheek aanvraagt. Wij zetten de meestvoorkomende redenen voor een taxatie voor u op een rijtje:

Taxatie voor aankoop woning

Bij aankoop van een woning heeft u een taxatierapport nodig om een hypotheek af te sluiten. Bij een taxatie voor de aankoop van een woning worden verschillende aspecten van de woning en de omgeving onderzocht. Deze details, waaronder het type woning, de staat van het huis en de omgeving en de privaatrechtelijke aspecten, worden opgenomen in het taxatierapport.

Huis laten taxeren voor hypotheek

Voor de aanvraag van een hypotheek heeft u een gevalideerd taxatierapport nodig. Aan de hand van deze taxatie wordt de maximale hoogte van de lening bepaald. De taxatie wordt gevalideerd (of gekeurd) door een onafhankelijk validatie-instituut, zoals het NWWI. Als u uw huis wilt laten taxeren voor een hypotheek, dan moet het taxatierapport aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

Ook kunt u uw huis opnieuw laten taxeren voor een lagere hypotheek. Als uw huis meer waard is geworden, bijvoorbeeld door een verbouwing, dan kunt u uw risicoklasse verlagen. De renteopslag op uw hypotheekrente gaat dan omlaag of vervalt zelfs. Zo krijgt u een lagere hypotheek.

Huis laten taxeren voor verkoop

Moet je je huis laten taxeren voor verkoop? Nee. Een woningtaxatie voor verkoop is niet verplicht. Maar met de accurate waardebepaling kunt u makkelijker een vraagprijs voor uw woning bepalen.

Overige redenen

Er zijn ook andere redenen voor een taxatie van uw woning, zoals:

  • Waardebepaling voor een scheiding;

  • Meerwaarde schatten voor een verbouwing;

  • Afsluiten van een verzekering;

  • Indienen van een WOZ-bezwaar;

Hoe gaat een taxatie in zijn werk?

Een taxateur loopt door uw woning en neemt alle kenmerken van de woning, zoals locatie, oppervlakte, onderhoudsstaat en juridische aspecten op. Hiervoor maakt u een afspraak met de taxateur. Op basis van zijn bevindingen maakt hij een taxatierapport op. Hierin staat onder andere de taxatiewaarde van het huis.

Wat is de inhoud van een taxatierapport?

De taxateur verwerkt de volgende details in het taxatierapport:

  • Kadastrale informatie;

  • Vergelijkbare woningen in de omgeving;

  • Bouwkundige kwaliteit van de woning;

  • Onderhoudsstaat en afwerkingsniveau van de woning;

  • Esthetische en architectonische kwaliteit;

  • De marktwaarde van de woning.

Is een taxatierapport verplicht?

Voor de aanvraag of aanpassing van een hypotheek is een taxatierapport meestal verplicht. Een uitzondering hierop is als u geen NHG garantie aanvraagt en u maximaal 90% van de woningwaarde leent. Dan is een modelmatige taxatie voldoende.

Wat is het verschil tussen WOZ waarde en marktwaarde?

De WOZ-waarde van een woning wordt gebruikt om de hoogte van gemeentelijke belastingen te bepalen. Deze wordt bepaald door de gemeente door de woning te vergelijken met vergelijkbare woningen in de buurt. De marktwaarde wordt bepaald tijdens een taxatie en is gebaseerd op alle details van de woning. De marktwaarde wordt vastgesteld om de vraag- en verkoopprijs van een woning te bepalen.

De WOZ-waarde loopt altijd een jaar achter en is dus verouderd. De marktwaarde is gebaseerd op de huidige staat van de woning.

Mag de verkopende makelaar taxeren?

Nee, de verkopende makelaar mag niet taxeren. Een taxatie voor een hypotheek moet uitgevoerd worden door een onafhankelijke taxateur. Deze mag niet betrokken geweest zijn met de aankoop van de woning.

Huis laten taxeren kosten

De kosten voor een taxatie verschillen per taxateur. Vergelijk de tarieven van alle taxateurs uit uw regio en vind de goedkoopste taxateur om uw huis te laten taxeren.

Betaal niet te veel voor een taxatie. Vind het goedkoopste taxatierapport. Vergelijk nu!

Live chat - Online
9,6
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,6 / 10 - 96683 beoordelingen