Vergelijk de taxatietarieven
"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar
Vorige week hielpen wij 1.883 mensen!
90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Taxatierapport: soms noodzakelijk, vaak nuttig

Bron: Spits Gepubliceerd: woensdag 12 mei 2004

PER SALDO

Taxatierapport: soms noodzakelijk, vaak nuttig

Hoeveel is mijn koophuis waard? Voor het antwoord op deze vraag moet u bij een taxatiebureau zijn. Zo'n taxatie kan om velerlei redenen nuttig of zelfs verplicht zijn. Zo geldt die verplichting bijvoorbeeld vaak bij de aanvraag van een hypotheek. De hypotheekverstrekker wil de waarde van het onderpand namelijk zwart op wit hebben.

Ook is een taxatie vaak verplicht bij een overbruggingskrediet of bij het laten vervallen van een renteopslag. In verband met een tophypotheek. En dat geld ook voor uw aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Niet noodzakelijk - maar wel erg nuttig - is een taxatierapport bij de verkoop van uw huis als u dat zonder makelaar wilt doen. Ook is een dergelijk rapport handig bij verkoop van uw huis bij een boedelscheiding, als gevolg van overlijden, of als u wilt weten of een geplande verbouwing leidt tot een waardevermeerdering van uw huis.

Wanneer u de taxatie voor het verstrekken van een hypotheek nodig heeft, is het handig om te weten dat u korting krijgt op het taxatietarief wanneer u een hypotheek bij de Postbank, bij Centraal Beheer of bij MoneYou (onderdeel van Bouwfonds) afsluit. Ook als lid van de Vereniging Eigen Huis kunt u tegen lagere tarieven een taxatierapport laten opmaken.

Goedkope taxatiebureaus vind u via de website www.taxatietarieven.com. In deze database staan zo'n 25 tot 30 landelijke en ruim zestig plaatselijke taxatiebureaus. Check of de taxateur die u op het oog heeft, de goedkeuring van uw hypotheekverstrekker heeft. Het kan zijn dat een hypotheekverschaffer een taxateur al 'te ver weg' beschouwt, wanneer die twintig kilometer verderop gevestigd is.

Kijk ook of de taxateur is ingeschreven in een register. Er zijn drie registers: de stichting Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs (NRVT), de Stichting Nederlands Instituut Certificatie en Register Makelaar-Taxateur Onroerende Zaken, en de Stichting Certificering VBO-makelaars.

Meer info: www.consumentenbond.nl

Verschenen in SP!TS op maandag 03 mei 2004

Terug naar het pers overzicht
Live chat - Online
9,6
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,6 / 10 - 95934 beoordelingen