Vergelijk alle taxateurs
"Binnen 10 minuten al telefoon van de makelaar"Dhr. Mulder "Alles lekker snel geregeld"Mvr. Smeets "Snel, tijdig en voor een mooie prijs een keurig rapport!"Dhr. Wassenaar
Vorige week hielpen wij 2.845 mensen!
90% van de taxatie-aanvragen is binnen 3½ uur ingepland

Vergelijk taxateurs

Zoekt u een taxateur om de waarde van uw woning te bepalen? Al meer dan 15 jaar vergelijken wij taxateurs door heel Nederland. 

Taxateur gezocht

De waarde van uw woning bepalen kan om verschillende redenen noodzakelijk zijn. Welke redenen er zijn om een taxatie te laten doen, leggen wij hier uit:

Betaal niet te veel voor een taxateur. Vind het goedkoopste taxatierapport. Vergelijk nu!

Vergelijk taxateurs

Via ons vindt u eenvoudig en snel de goedkoopste taxateur in uw regio. De taxatiekosten kunt u deels zelf in de hand houden, u kiest immers zelf een taxateur via ons. U betaalt hierdoor nooit teveel. De taxateurs op de website zijn gecertificeerd en/of beëdigd en voldoen aan de laatste normen. Al onze taxateurs leveren een NWWI taxatierapport, dus u krijgt altijd de beschikking over een gevalideerd taxatierapport.

Werkwijze taxatie woning

De beste taxateur vinden bij Taxatietarieven?

Taxeren: alles wat u moet weten

Een taxateur schat de waarde van uw huis in en vermeldt dat in een taxatierapport. Pas als iemand aan de eisen van de certificeringsregeling voldoet en staat ingeschreven bij VastgoedCert of SCVM, kan hij zich taxateur noemen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon.

Het taxatieproces bestaat uit twee fases. De eerste fase wordt de ‘opname van de woning’ genoemd, er wordt dan zoveel mogelijk informatie over de woning genoteerd. Dit is informatie over:

 • het soort woning;
 • de grootte, aard en indeling van de woning en het perceel;
 • de ligging van de woning en het uitzicht, eventuele overlast en voorzieningen in de buurt;
 • afwerkingsniveau van de woning en bouwkundige kwaliteit;
 • esthetische en architectonische kwaliteit;
 • beperkte zakelijke rechten op het huis en/of de ondergrond. 

Het tweede deel van het taxatieproces bestaat uit het taxatierapport.

In het taxatierapport komen de uitkomsten van de opname van de woning terug. De inhoud van het rapport heeft betrekking op:

 • de onderhoudstoestand;
 • de onderbouwing van het waardeoordeel;
 • privaatrechterlijke aspecten;
 • omschrijving van de omgeving en het object;
 • verontreiniging;
 • publieksrechterlijke aspecten. 

De taxatiewaarde wordt op deze punten gebaseerd.

Taxaties zijn in sommige situaties verplicht. Bij de financiering van een aangekochte woning, het oversluiten van een bestaande hypotheek, het verhogen van een bestaande hypotheek bij een verbouwing, het doen van aangifte successierecht en het doen van gewone belastingaangifte is een taxatie verplicht.

Er zijn ook situaties waarin een taxatie niet verplicht is, maar wel handig kan zijn. Bij het aankopen van een woning wilt u de waarde weten van de woning, u wilt uw eigen woning verkopen, u wilt inzicht in de waarde krijgen bij een boedelscheiding of wilt de WOZ-waarde controleren. Bij vastgoed taxatie is een taxateur voor onroerend goed noodzakelijk.

Bij de financiering van een aangekochte woning, het oversluiten van een bestaande hypotheek of het verhogen van een bestaande hypotheek bij een verbouwing heeft u een taxatie van de woning nodig.

Voor het aanvragen van een hypotheek heeft u een NWWI taxatie nodig. Zij controleren of uw taxatierapport aan de strenge eisen en voorwaarden voldoet. Een NWWI taxatie wordt door alle Nederlandse geldschieters geaccepteerd. Met een NWWI taxatie kunt u een hypotheek met NHG aanvragen. De bank heeft dan de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als u onverhoopt niet meer kunt betalen. In ruil voor deze zekerheid biedt de geldverstrekker een rentekorting die flink kan oplopen.

Wanneer de waarde van uw huis officieel vastgelegd moet zijn, heeft u een taxatie nodig. Wanneer u de verkoopprijs van uw woning wilt kunnen schatten, is een waardebepaling voldoende. Deze hoeft dan niet officieel onderbouwd te zijn door een taxateur. Een waardebepaling van uw huis kan dus door de makelaar gedaan worden, terwijl een taxatie door de taxateur uitgevoerd moet worden.

Een taxateur moet aan vier eisen voldoen om een erkend taxateur te zijn:

 • ingeschreven bij VastgoedCert en/of SCVM (om register taxateur te zijn;
 • lid zijn van NVM, VBO en/of VastgoedPRO;
 • taxatierapport opmaken conform eisen Centraal Hypothecair Fonds;
 • voldoende bekend zijn met regio.

Vroeger was het tarief voor de taxatie afhankelijk van de getaxateerde waarde van de woning, er werd dan 1,85 promille in rekening gebracht als courtage. Tegenwoordig hanteren steeds meer taxateurs een vast tarief voor hun diensten. Let wel goed op wat er allemaal bij het tarief inbegrepen zit, er kunnen nog kosten worden gerekend als kadasterkosten, gemeentelijke leges, administratiekosten, validatiekosten en opslag voor de taxateur. BTW is ook niet altijd inbegrepen, dat is 21% van het totaalbedrag. 

Een taxatie is aftrekbaar bij de belastingaangifte van het jaar waarin u de taxatie heeft laten uitvoeren. Dit geldt overigens alleen bij een taxatie voor het verkrijgen van een hypotheek. 

Vind het goedkoopste taxatierapport in uw regio

 • Altijd een goedkope taxateur bij u in de buurt;
 • Binnen 1 werkdag een taxatie ingepland;
 • Gegarandeerde acceptatie door alle geldverstrekkers.
Vergelijk gratis
Live chat - Online
9,5
Beoordeling van Taxatie Tarieven: 9,5 / 10 - 58322 beoordelingen